48 SAATTE PAROS
Tüm Cyclades adaları arasında en sevdiğim ada; Paros! Neden? Birbirinden güzel küçük şehir ve limanları, yaz boyu eksik olmayan yatları, minik tasarım butikleri, pencerelerinden begonviller, sardunyalar sarkan avlulu taş lokantaları, beyaz kayrak taşından daracık sokakları, birbirinden güzel paljları, ücretsiz wifi hizmeti sunan şehir meydanları, uygun fiyatlı minnak otelleri ve pansiyonları ile Paros bir ömre bedel.
Nasıl gidilir? Paros’a gitmek için 2 yol izleyebilirsiniz. İstanbul’dan kalkan seferler ile Atina’ya, Atina’nın Pire Limanı’ndan Helenstic Seaways feribotlarına binip yaklaşık 4 saatlik bir yolculuktan sonra Paros Adası’na ulaşabilirsiniz. Diğer seçenek ise Kuşadası’ndan kalkan feribot ile önce Samos Adası’na, oradan Mykonos gemisi gemisine binip 6 saat sonra Paros’a varabilirsiniz. Adada araç kiralamanızda fayda var.
Hangi bölgede kalmalı? Parikia, adanın bir nevi başkenti. Ama bütün olay, Naoussa köyünde dönüyor. En güzel oteller, popüler restoranlar, küçük tasarım dükkanları, mis gigi kokular saçan lokmacı Moustafa, hep bu köyde. Marpissa adanın ziyaret edilmesi gereken diğer köyü. Adanın tam karşısında yer alan ve 20 dakikalık arabalı feribot yolculuğu ile geçilen Antiparos adası ise sanki 1960 yılında çekilen bir filmde dondurulmuş gibi.
Bir haftasonunda Paros
CUMARTESİ
Gün boyu
- Parikia’nın sokakları Kübik evler, küçük bir yat limanı, balıkçıların doldurduğu ardı ardına açılan avlular ve 13. Yüzyıldan kalan kalesi ile insanın sokaklarında gezdikçe gezesi geliyor.
- Monastry Beach’te deniz – kum – güneş: Bembeyaz kumu, sığ suları ile adanın doğal havuzu. Balıklarla beraber yüzmek harika. Naoussa’dan kalkan balıkçı tekneleri ile 5 eu’ya ulaşabilirsiniz.
akşam
- Silence of fish: Naoussa köyünün avuç içi kadar limanın yer alan, kendi iskelesi olan en stilize balıkçı. Ahtapot ızgarası, efsane. Kökleri Arnavutluk ve İstanbul’a dayanan sohbeti güzel bir çift tarafından işletiliyor. Kesinlikle rezervasyon yaptırın.
PAZAR
gün boyu
- Golden beach’te surf: Dünyadan pek çok surf meraklısının Paros’a geşlme sebebi. Surf yapmasanız bile upuzun kumsalında, rengarenk surfleri izlemek ve denize girmek çok keyifli. Öğle yemeğinizi buradaki küçük tavernalarda yiyebilir, yeniden deniz keyfine devam edebilirsiniz.
- Naoussa sokakları: Meydandaki küçük kahvelerde frappe, Ali Dede’nin pastanesinde rum böreği sizi bekliyor. Her sokak bol like’lı bir instagram karesi. Ansızın burnunuza çalınan lokma kokusu sizi Lokmacı Mustafa’nın şahane çikolatalı tarçınlı lokma dükkanına götürecek.
akşam
- Apollon Garden: Parikia Köyü’nde mumlarla aydınlatılmış, adanın en güzel bahçeli avlusuna sahip restoranı. Lezzetli Yunan mutfağı ve 20 yıl Kanada’da yaşadıktan sonra Paros’a yerleşen Theo’nun misafirperverliği ile denemeye değer.
BONUS / PLAJLAR:
Paros’ta daha uzun zaman geçirmek isterseniz diye bir kaç şahane plaj ve restoranı da buraya yazıyorum; gittikçe beni hatırlarsınız:) – Chrysi Akti – Santa Maria – Pounta – Kalogeros – Kolymbithres… Bu plajların her birine Naoussa’dan belediye otobüsü (çok eski ve çok tatlı) ya da 5 eu’ya minicik motor kayıklar kalkıyor.
BONUS / TAVERNALAR:
Yunan lokantalarına taberna / taverna dendiğini artık hepimiz öğrendiğimize göre, Paros’taki diğer favori lokantalarım hangileri hep beraber onlara bakalım (bir dal ouzo’nuzu alır, instagram’dan selamınızı isterim)
Levantis: Parikia Kötyü’ndeki bu modern görünümlü tavernanın iddiası, Gurme Ada Mutfağı yapması. Gerçekten de yemekler gelenekselin dışında modern dokunuşlarla geliyor ama çok lezzetli. Market Street, Parikia 844 00, Paros
Tel: +30 2284 023613
Mario: Naoussa Köyü’nde, denizin üzerinde, her dem kalabalık ve popüler bir balıkçı. Özellikle kendi tutup, güneşte kurutup pişirdiği ahtapotu efsane! Naoussa Harbor, Naoussa 844 01, Paros – Tel: +30 2284 051047
BONUS / KOKTEYL BAR
Paros’un gece hayatını şık ve pahalı gece kulüplerinden çok, ay ışığına bakan kumsal üzeri kokteyl barlar oluşturuyor. Bunlar arasında en sevdiklerim; Naoussa Köyü’ndeki Come Back ve yine aynı köyde sokağa taşan cıvıl cıvıl insanların doldurduğu Sante Cocktail Bar.
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 🙂 toplamda ne kadara mal olur böyle bir tatil acaba 🙂
Napoli’ye uçuş ya sezonunda malesef pahalı 1500 TL civarı, otellerin de geceliği epey yüksek, gecelik 2 kişilik oda minimum 300 EU civarı, o nedenle en ideal aylar Mayıs ve Ekim. Yarıya yarıya düşer bu yazdıklarım
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 🙂
toplamda ne kadara mal olur böyle bir tatil acaba 🙂
Yeni siten hayirli ugurlu olsun❤️🌈senun kesiflerinle tatillere yön veriyoruz,nice keyifli renkli dolu dolu yerler ve yazilar dilerim🙏😘 Izmir’den sevgilerimle..
Senem çok teşekkürler. İzmir’e sevgiler. Kalp
yorumumu yunan adalarına yapacağıma napoliye yapmışım :))
Hikayeleriniz benim için çok değerli ve keyifli, çok teşekkürler verdiğiniz info için :)) Keyifli seyahatlerinizin bol olması dileğiyle…Sizi seviyoruz pozitif, tatlı, bizleri düşünen, hoşsohbet, empatisi güçlü gezgin Sevgili Bahar Akıncı…Bizim de bir gün gezdiğiniz yerleri görme ihtimalimiz olduğunu dikkate aldığınız ve oralardan maximum yararlanabilmemiz için elinizden geleni esirgemediğiniz için teşekkürler size…Bir Ayvalıklı’dan sevgilerle.
Not: Kışın Eskişehir’e ya da yazın Port Alaçatı’ya gelirseniz size kahve yapmak isterim.
Tel: 05325117755
Çok tatlsınız. Geç gördüm. Çok teşekkürler
Merhabalar yukaridabparosa nasil gidilecegini yazmissiniz samos-mykonos feribotu 6 saat sonra parosta olursunuz demişsini mykonostan tekrar paros feribotu mu kullancaz
Hayır Samos feribotu Mykonos’a giderken Paros’ta duruyor. Dönüşte tekrar Mykanos’tan gelen feribota binip Samos’a geri döneceksiniz.